Een tuin aanleggen

Een tuin aanleggen

Heb je een nieuwe woning en wil je daarbij een mooie tuin aanleggen maar weet je niet waar te beginnen? Lees dan hier verder! Om te beginnen is het niet nodig om een volledig lege tuin te hebben om hem naar je zin te maken. Zorg ervoor dat er geen onkruid is, maar laat grotere bomen en planten staan – tenzij je ze erg lelijk vindt natuurlijk. Bomen mag je sowieso niet zonder meer kappen. Vaak heb je een vergunning nodig!

Eerst een ontwerp maken

Heb je al een ontwerp gemaakt voor je nieuwe tuin? Zo niet dan is dat het eerste wat je moet gaan doen. Denk na over welke functie je tuin moet hebben, wil je een groene siertuin of wil je een moestuin? Wil je één of meerdere terrassen en moet de tuin ook een ruimte zijn waar kinderen of huisdieren kunnen spelen en ravotten? Zet al je eisen op een rij en maak een ontwerp voor je tuin. Gebruik hiervoor ruitjespapier, dat is gemakkelijker om afmetingen duidelijk in te tekenen.

Wanneer doe je wat?

Houd er bij het aanleggen van je tuin rekening mee dat niet alle werkzaamheden op hetzelfde moment in het jaar kunnen worden uitgevoerd. Sommige activiteiten zijn seizoensgebonden. Zo snoei je in het voor- en najaar de heg en plant je bloembollen in het najaar, maar zaai je in het voorjaar. In de zomer kun je planten en oogsten als je een moestuin hebt.

Tuin aanleggen: benodigdheden

Wat heb je nodig om een tuin aan te leggen? Dat ligt aan de werkzaamheden die je wil uitvoeren. Wil je nieuwe paden en terrassen aanleggen, of een vijver of tuinhuis bouwen, dan zul je andere dingen nodig hebben, dan dat het je gaat om een herinrichting van het groene gedeelte. Dan is naast het hebben van groene vingers, een aantal gereedschappen onontbeerlijk. Denk hierbij aan een schoffel, een schop, een hark, een cultivator een aantal snoeischaren en eventueel een grasmaaier en heggenschaar. Voor veel werkzaamheden is het fijn om tuinhandschoenen te dragen en rubberen laarzen.

Tuin aanleggen: kosten

Hoeveel een tuin aanleggen zal kosten, ligt er helemaal aan wat je wil doen. Het is verstandig om niet te overdrijven. Maak geen grootse plannen, als je weinig tijd hebt. Hou het dan basic of deel het project op in meerdere stappen. Maak een goed overzicht van wat je nodig hebt. Ga je nieuwe paden of een terras aanleggen, voor welk type verharding kies je dan? Welke planten, struiken of bomen wil je in je tuin? Wil je een tuinhuisje, vijver of speeltoestel? En daarnaast is de vraag of je je tuin zelf gaat aanleggen of dat je het door een hovenier laat doen. Een hovenier kan een bedrag rekenen per vierkante meter of per uur. Laat je het ontwerp van je tuin ook maken, dan zal hij daar ook kosten voor rekenen.