Een tuin ontwerpen

Een tuin ontwerpen

Sommige mensen vinden het fijn om een volledig betegelde achtertuin te hebben. Als je geen groene vingers hebt, geen tijd en zin om een tuin te onderhouden, dan kan dit een goede keuze zijn. Het voordeel van een betegelde tuin is dat je kinderen er fijn kunnen voetballen, fietsen, stoepkrijten enzovoorts. Het nadeel is dat je tuin in de zomer wel erg warm wordt. Ook is een tuin met begroeiing voor velen een prettig aanzicht. Je kunt natuurlijk wat perkjes met planten maken. Maar er is zo veel meer mogelijk. Een tuin ontwerpen doe je niet even tussendoor. Je zult goed moeten nadenken over welke uitstraling je tuin moet hebben en wat het doel van jouw tuin is.

Inspiratie opdoen

Voordat je een tuin gaat ontwerpen, kun je de nodige inspiratie opdoen door thematische tijdschriften te lezen of internet af te struinen. Ook organiseren verschillende gemeentes zogenaamde ‘open-tuinen-dagen’, waarop je bijzondere tuinen in jouw woonplaats kunt bezoeken. Vaak liggen achter de meest anonieme huizen juist prachtige juweeltjes van tuinen. Als je een idee hebt van het soort tuin dat je voor jezelf wilt, kun je beslissen zelf aan de slag te gaan, maar je kunt ook een gespecialiseerd bedrijf inhuren.

Tuin opmeten en plattegrond maken

Ga je zelf je tuin ontwerpen, dan kun je het best te werk gaan volgens een stappenplan. Het eerste wat je moet doen is een lijst maken van wensen waaraan je tuin moet voldoen. Vraag eventueel ook je partner of andere huisgenoten naar hun wensen. Daarna ga je je tuin opmeten en een plattegrond maken. Geef hier op aan waar je huis staat en wat de noord- en zuidkant van de woning is. Dat is handig om te weten waar schaduw valt gedurende de dag. Veel mensen vinden het fijn om een terras in de schaduw en een terras in de zon te hebben. Gebruik de gegevens over de zon-inval ook om te kijken waar je bloeiende planten neerzet. Deze hebben minimaal zes uur zon per dag nodig. Zet deze dus niet in een donker hoekje.

Irrigatiesysteem en tuinverlichting

Denk er over na of je een irrigatiesysteem voor je tuin wil. Het is namelijk gemakkelijker om deze van te voren aan te leggen en niet als je tuin net mooi is aangelegd. Ook als je tuinverlichting wil aanleggen, is het handig om dat meteen te doen. Bedenk waar de lichtpunten in de tuin moeten komen. Huur voor de zekerheid een elektricien in! Vervolgens denk je na over hoe je de terrassen en paden wil verharden. Kies je voor stenen, grind of hout? Je kunt het best een type verharding kiezen die goed bij je huis past. Neem niet te veel verschillende soorten, dat maakt een tuin rommelig.

Vorm in de tuin

Daarna ga je een structuur in je tuin maken van verschillende vormen, driehoekig, rond, S-lijnen enzovoorts. Je kunt de vormen in de plattegrond inpassen met stukjes karton om het effect te zien. Je kunt de vormen elkaar ook laten overlappen. Maak de blokken niet te klein, je tuin hoeft immers geen lapjesdeken te worden. Uiteindelijk geef je op de plattegrond aan welke items je in de tuin wil: gazon, terras, vijver, speeltoestel, moestuin enzovoorts. Dan is het moment gekomen om inkopen te doen. En tot slot ga je aan de slag!