Een tuinhuis plaatsen

Een tuinhuis plaatsen

Sommige mensen denken bij een tuinhuis aan een veredelde schuur, waar wat rommel, tuingereedschap en de fietsen in worden bewaard. Maar anderen zien een gezellige plek in een landschappelijke tuin, die je van binnen en buiten mooi kunt maken. Natuurlijk kun je een tuinhuis ook gebruiken om tuinmeubelen en dergelijke op te bergen. Maar er kan zo veel meer mee! Hier bespreken we de voordelen van een tuinhuis, van welke materialen je ze kunt bouwen en wat de kosten daarvan zijn.

Voordelen tuinhuis

Ten eerste biedt een tuinhuis natuurlijk extra opbergruimte. Dat is een prettige bijkomstigheid, maar niet het belangrijkste voordeel. Als je het gebruikt als plek waar je van je tuin kunt genieten, toont dit bouwwerk zijn echte meerwaarde. Richt het gezellig in, hang gordijntjes voor de ramen en zet wat plantenbakken rondom en het tuinhuis geeft je een ontspannen gevoel! Als je kinderen hebt, zullen zij het ook een fantastische plek vinden om zich terug te trekken.

Verschillende typen tuinhuis

Er zijn tuinhuizen in hout, metaal en kunststof. Houten constructies passen over het algemeen goed in groene tuinen, vanwege de natuurlijke uitstraling. In moderne tuinen misstaan verzinkt stalen bouwwerken niet. Het gebruik van kunststof heeft als grote voordeel dat er weinig onderhoud nodig is en dat ze gemakkelijk op te bouwen zijn. Bij veel doe-het-zelf zaken vind je houten en kunststof tuinhuizen in allerlei maten die je zelf in elkaar kunt zetten. Maar je kunt ook een exemplaar op maat laten bouwen. Dan kun je het model, de dakconstructie en afwerking zelf kiezen. Je kunt er dan ook voor kiezen om een terras aan je tuinhuis te laten bouwen. Er bestaan ook prefab modellen, waarbij je standaard onderdelen combineert.

Zet het huisje goed vast

Voor je een tuinhuis gaat plaatsen moet je de grond goed voorbereid. Je zorgt voor een goed vlakke ondergrond die waterpas is. Een tuinhuis moet goed stevig staan daarom zorg je voor een fundering of plaats je het op bestrating met een verankering. Als je een bouwpakket bij een bouwmarkt hebt gekocht kun je vervolgens aan de slag en het huisje volgens de instructies opbouwen. Een houten tuinhuis kun je als je klaar bent ook schilderen.

Kosten tuinhuis plaatsen

De kosten van een tuinhuisje kunnen erg uiteenlopen. Er zijn goedkope exemplaren voor enkele honderden euro’s te vinden. Maar de prijzen kunnen oplopen tot wel bijna 10.000 euro. Dat is niet zo zeer afhankelijk van het toegepaste materiaal als wel van hoe groot en luxe het huisje zal worden. Ben je van plan om het tuinhuis door een externe partij te laten monteren, ook dan lopen de kosten erg uiteen. Een simpele montage wordt al gedaan voor nog geen 200 euro. Maar hoe complexer het gebouw wordt, hoe hoger de kosten zullen zijn. Er zijn ook partijen die tuinhuisjes verkopen inclusief montage. Daarbij moet je denken aan prijzen vanaf 5000 euro.