Een uitbouw maken

Een uitbouw maken

Als je graag een ruimere woning wil, is het niet per se nodig om op zoek te gaan naar een nieuw huis. Je kunt kiezen voor een uitbouw, waardoor je een groter woonoppervlak krijgt. Zo kun je een ruimere woonkamer of keuken creëren of een gezellige loungehoek met zicht op de tuin. In de meeste gevallen creëer je meerwaarde voor je woning doordat je extra vierkante meters woonoppervlak toevoegt. Dat is een bijkomend voordeel.

Wat komt er kijken bij het maken van een uitbouw?

Misschien schrikt het maken van een uitbouw je af. Je hebt wellicht geen zin om in een verbouwing te zitten. Of je weet niet waar je moet beginnen en ziet een vergunningentraject niet zitten. Lees dan hier verder: hier leggen we uit wat er komt kijken bij het maken van een uitbouw. In welke gevallen heb je een vergunning nodig? Hoe plan je het maken van een uitbouw? Welke werkzaamheden zijn er nodig? En is het verstandig om zelf te gaan verbouwen of laat je het werk over aan een aannemer?

Uitbouw aan de achterkant

Meestal wordt een uitbouw aan de achterkant van het huis gebouwd. Het grootste voordeel hiervan is dat je in veel gevallen geen omgevingsvergunning nodig hebt als je de uitbouw in de achtertuin bouwt. Zonder een vergunning mag een uitbouw vier meter diep de achtertuin in gebouwd worden en hij mag maximaal vijf meter hoog worden. Het totale oppervlak mag tot honderd vierkante meter groot worden, maar alleen als de helft van het perceel dan nog onbebouwd is. Een verbouwing moet je overigens wel altijd melden bij de gemeente en vaak is toch een bouwvergunning nodig. Bouw je aan de voor- of zijkant, dan is een vergunning vrijwel altijd nodig.

Uitbouw zelf maken of uitbesteden, wat zijn de kosten

Ben je van plan om het maken van de uitbouw uit te besteden? Vraag dan in ieder geval drie offertes aan bij verschillende aannemers. Kijk ook op internet, daar vind je vaak reviews over het werk van de aannemers. Is men tevreden of niet? Je kunt ervoor kiezen om de uitbouw casco te laten opleveren en hem zelf verder af te bouwen. Of je kunt de aannemer alles laten doen. Daar zit natuurlijk een groot prijsverschil tussen. Over het algemeen liggen de kosten voor het realiseren van een uitbouw tussen de 15.000 en 30.000 euro. De prijs is afhankelijk van de grootte van de uitbouw, maar hangt ook af van de vraag of er gebruik gemaakt wordt van prefab, of dat deze op maat gemaakt wordt en natuurlijk van welke materialen gebruikt worden.

Werkzaamheden aanbouw

Het eerste wat de aannemer zal doen is het maken van een fundering. Dat is één van de belangrijkste aspecten van de uitbouw. Daarna zal de gevel worden opengebroken. Deuren, kozijnen en ramen kunnen eventueel worden hergebruikt. De aannemer zal de uitbouw zelf op maat maken. Het skelet is van hout. De uitbouw wordt geïsoleerd en daarna afgewerkt met gipsplaten en een esthetische afwerking. Meestal neemt het maken van een uitbouw een paar weken in beslag. Vergeet niet om van te voren de buren in te lichten. Wel zo aardig!