Een veranda achter je huis maken is een ideale aanwinst voor je tuin. Je zit lekker beschut en uit de zon en hebt geen last van inkijk van buren. Je kunt hem vrijwel het hele jaar gebruiken. In de zomer zit je er in de schaduw en op koelere dagen kan een terrasverwarmer het heerlijk behaaglijk maken terwijl je toch lekker buiten zit. Een houten veranda geeft je huis vaak een rustieke uitstraling, waardoor je een echt outdoor gevoel krijgt. Je kunt er heerlijk loungen of op lange zomeravonden uitgebreid dineren. Bovendien heeft een veranda een isolerende werking. Het houdt de koude of warmte weg van je huis. En ook niet onbelangrijk: het geeft je huis meerwaarde.
Van welk materiaal bouw je een veranda? Je kunt een veranda van hout, kunststof of aluminium maken. Wil je graag een natuurlijke uitstraling, dan kies je voor hout. Aluminium en kunststof geven een modernere veranda. Soms worden ook verzinkt stalen modellen gebouwd, deze zijn erg sterk. Ook voor het dak van de veranda kun je verschillende materialen gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om dit ook in hout uit te voeren, maar je kunt ook kiezen voor een glazen dak, EPDM of bitumen.
Als je een beetje handig bent, kun je zelf een veranda bouwen. Het is wel het beste om met minimaal twee personen aan de slag te gaan. Je begint met het maken van een ontwerp en de aanschaf van de juiste materialen. Op internet is een groot aantal bouwtekeningen van veranda’s te vinden en tutorials voor het bouwen van een veranda. Ook bestaan er pakketten die je in elkaar kunt zetten, waardoor het bouwen van een veranda eenvoudiger wordt. Hoe dan ook, goed meten is een must.
Als je weet hoe groot je veranda wordt, kun je de fundering voor de veranda aanleggen. Een fundering is meestal noodzakelijk, omdat de constructie behoorlijk zwaar kan worden. Bouw je een houten veranda, dan moet je ervoor zorgen dat de pilaren niet direct op de grond komen te staan. Hout gaat immers rotten als er vocht bij komt. Gebruik daarom paalhouders, betonnen sokkels of zet de palen vast in snelcement. Een specifiek aandachtspunt is de afwatering, er moet geen water op het dak van je veranda blijven staan! Natuurlijk kun je de bouw ook uitbesteden aan een aannemer.
Veranda’s zijn er in verschillende prijsklassen. Goedkope modellen zijn er vanaf zo’n 7500 euro. De prijs van een luxe afgewerkte veranda kan oplopen tot wel 20.000 euro. De kosten van een aannemer hangen af van de hoeveelheid werk, de grootte van de veranda en de materialen. Over het algemeen kun je stellen dat houten veranda’s het goedkoopst zijn. Hout heeft wel meer onderhoud nodig dan aluminium of kunststof. De verzinkt stalen modellen zijn het duurst, maar gaan ook het langst mee.
Meestal is een vergunning voor het bouwen van een veranda niet nodig. Dit is wel afhankelijk van hoe groot je de veranda zal maken. Je moet in ieder geval wel een melding doen bij de gemeente. Je kunt ook op de website van het Omgevingsloket kijken voor meer informatie. Als je in je tuin met een machinale graafmachine gaat werken moet je hiervan een KLIC (Kabels en Leidingen Informatie Centrum) doen. Je krijgt dan informatie over de eventuele aanwezigheid van kabels en leidingen onder jouw tuin. Dit is om te voorkomen dat je die per ongeluk raakt tijdens de werkzaamheden. Een ander aandachtspunt is het afval. Dit kun je door de aannemer laten afvoeren of zelf afvoeren. Informeer bij de gemeente naar de voorwaarden.