Er komt nogal wat kijken bij het verbouwen van je huis of je tuin. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom doe je er goed aan om je van te voren goed te informeren en op een rij te zetten wat er moet gebeuren. Begin nooit zonder enig plan aan een verbouwing. Je zit gegarandeerd langer met ongemakken en de kans is groot dat het werk niet naar je zin wordt afgerond. We kennen vast wel tv-programma’s als ‘Help mijn man is klusser’. Omdat dat voor prima tv vermaak zorgt, maar niet het doel moet zijn van jouw verbouwing raden we je aan om slimmer te werk te gaan. We leggen je hier uit hoe je het best een verbouwing plant.
Voor je je gereedschap ter hand neemt, moet je je afvragen waarom je je huis of tuin wil verbouwen. Wat is het doel van de verbouwing? Wil je een extra kamer als studieruimte creëren of wil je juist meer open ruimte? Zet het eindresultaat dat je met de verbouwing wil bereiken zo gedetailleerd mogelijk op papier. Met kleuren, type afwerking, eventuele aansluitingen. Dit dient als leidraad voor het werk dat je gaat oppakken. Houd ook rekening met het budget dat je tot je beschikking hebt. Je kunt wel grootse ideeën hebben, maar als de financiën het niet toelaten, is het verstandiger een alternatief te zoeken. Dat geldt ook voor de materialen die je wil gebruiken.
Voor je aan de slag kunt, is het verstandig om bij je gemeente te checken of je een vergunning voor je werkzaamheden nodig hebt. Voor een verbouwing is niet altijd een vergunning vereist, maar je moet het wel melden bij de gemeente. Ga je zelf aan de verbouwing beginnen, dan is dit het moment om ook te kijken naar de tijdsplanning. Zorg altijd voor een marge. Werkzaamheden kunnen langer duren dan je verwacht. Ben je van plan om de verbouwing uit te besteden? Vraag dan een aantal offertes van aannemers, gebaseerd op jouw ideeën. De beste keus is niet altijd de goedkoopste aannemer!
Heb je een aannemer in de arm genomen, dan is het verstandig om tijdens de verbouwing regelmatig een kijkje te gaan nemen. Ook al heb je duidelijke afspraken in een contract gezet, in de praktijk loopt toch niet altijd alles zoals je verwacht. Op deze manier kun je op tijd ingrijpen als er zaken zijn die niet gaan zoals jij het zou willen. Je voorkomt hiermee een teleurstelling die niet meer kan worden opgelost of onnodig tijdverlies.
En is het grote werk eenmaal klaar, dan is het tijd voor de afwerking. Heb je een tuin laten aanleggen, misschien wil je er wel een paar mooie beelden in zetten of een buitenschilderij ophangen. En wellicht vind je je oude interieur wel niet meer zo mooi, nu je woning helemaal verbouwd is. Kun je dit oplossen met accessoires en aankleding zoals tapijten en gordijnen of moet je op zoek naar een nieuw meubilair? Dit zijn bijkomende kosten waarmee je aan het begin van je verbouwingsproject rekening mee zou moeten houden.