Vergunningsvrij Uitbouwen

Vergunningsvrij uitbouwen

Mensen zien vaak op tegen een verbouwing vanwege het vergunningentraject. Meestal is voor bouwen of verbouwen een omgevingsvergunning nodig. Maar in sommige gevallen niet. Bijvoorbeeld als het gaat om standaard onderhoud of kleine ingrepen die het straatbeeld niet beïnvloeden, zoals het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde van je huis. Wanneer je vergunningsvrij kunt (uit)bouwen staat in het overheidsdocument Besluit omgevingsrecht, Bijlage II. Als jouw type project niet in dit besluit staat, dan moet je wel een vergunning aanvragen. En ook al heb je geen omgevingsvergunning nodig, je moet wel voldoen aan de regels van het Bouwbesluit uit 2012. En vergeet de buren niet, daarvoor bestaat het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek.

Hoe groot mag de uitbouw worden?

Maar wat betekent dit als je een uitbouw wil maken? In korte bewoordingen staat in het Besluit Omgevingsrecht dat een uitbouw maximaal vier meter lang mag zijn vanaf de achterkant van je woning. De uitbouw mag niet hoger worden dan vijf meter. Je mag alleen op de begane grond uitbouwen en je mag er niet zo maar een dakterras op creëren of een kelder graven. Het maximale oppervlakte die je aan de achterkant van je woning mag aanbouwen is 100 vierkante meter. Maar dat mag alleen als daarna niet meer dan de helft van je perceel bebouwd is. Voor een rijtjeshuis zijn de regels dus vrij simpel. Maar als je in een hoekwoning of vrijstaand huis woont, moet je wat dieper in de regels duiken.

Mag een dakkapel vergunningsvrij worden geplaatst?

Dakkapellen mogen vergunningsvrij worden gebouwd als ze voorzien zijn van een plat dak en niet hoger zijn dan 1,75 meter. Als de dakkapel aan de voorzijde van de woning wordt gebouwd, hoeft geen vergunning te worden aangevraagd als deze in het straatbeeld past. Voor monumentale gebouwen gelden andere regels. Het is verstandig om je goed te informeren voordat je enig werk hiervoor gaat inplannen.

Vergunningsvrij, maar niet zonder regels!

Als je bouwplan voldoet aan de voorwaarden, kun je zonder omgevingsvergunning bouwen. Maar je moet wel voldoen aan het Bouwbesluit, waarin de regels over veiligheid en gezondheid staan. Ook geldt het burenrecht. Als je een verbouwing niet goed uitvoert en er ontstaat schade, dan ben jij hiervoor verantwoordelijk.

Voor de zekerheid: vergunningscheck

Als je twijfelt, kun je navraag doen bij de gemeente of online de vergunningscheck doen. Als je plan niet voldoet aan de gestelde voorwaarden, kun je een aanvraag omgevingsvergunning indienen bij de gemeente. Als je er van tevoren zeker van wil zijn dat jouw bouwplan vergunningsvrij is, dan kun je ook een vergunningsaanvraag doen. Als geen vergunning nodig is, dan laat de gemeente dat weten als besluit op de aanvraag. In dat geval kunnen buren een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit – of tegen de verleende vergunning.